Canelons reciclats amb fulla de col
Amb sobres de carn i verdura de guisat, d’escudella, de carn a la brasa
Ingredients
- Fulles de col
- Sobres de carn i verdura de guisat, d’escudella, de carn a la brasa o del que sigui
- Pebre
- Oli
- Sal
- 150 grams de mantega
- 150 grams de farina
- 1 litre de llet
- Nou moscada
- Formatge ratllat
Preparació
Del guisat en traiem tots els ossos i les parts dures com (tendrums i similars).
Ho tallem tot. Si volem que tingui més sabor, podem saltar-ho una mica a la paella amb oli molt calent, vigilant que no se’ns torri. Es pot posar més verdura (per exemple, si fem servir carn a la brasa), també convé saltar-la abans de preparar la resta.
Salsa Beixamel (es fa servir pel farcit com per rematar el plat al forn)
Posem mantega en un pot al foc i hi afegim farina, cullerada a cullerada, més o menys el mateix pes de greix que de farina, i deixem que es vagi coent la farina, l’anem remenant contínuament, que no se’ns cremi.
Al cap d’una estona se’ns haurà fet rossa, ja no farà olor de farina, llavors haurà arribat l’hora d’afegir-hi la llet. Poseu-la a temperatura ambient, que hi ha menys probabilitats que es facin grumolls; si de totes maneres us fa grumolls, agafeu la batedora de mà i li feu unes quantes voltes fins que quedi la salsa ben fina. Condimenteu-la amb nou moscada (si pot ser acabada de ratllar, molt millor) i pebre (si voleu). Poseu part de la beixamel a la paella que teníeu abans amb la carn i la verdura i remeneu-ho. Passeu-li la batedora de mà, entretingueu-vos-hi fins que us quedi picat al vostre gust (si ho voleu més o menys triturat). Quan ho tingueu bé, ho reserveu. Si pot ser, ho guardeu a la nevera 2-3 hores, així serà molt més fàcil donar forma després als canelons.
Després de preparar el farcit i mentre es refreda, desmuntem la col: separem les fulles, una per una, assegurant-nos que ens quedin tan senceres com sigui possible. Les netegem bé i en traiem el nervi blanc, que és molt fibrós. Si les fulles són molt grans, podem tallar-les pel mig. La gràcia és que quedin més o menys de la mida d’un caneló. Les estovem 10 minuts al vapor; si no les volem fer al vapor, també tenim l’opció de bullir-les, amb aigua i sal, durant uns 7 minuts. Poseu-les a l’aigua quan trenqui el bull. Passat el temps, les traiem amb molta cura i les estenem sobre un drap net.
Ara ja només queda muntar els canelons: untem de beixamel el cul d’una plata per al forn, posem una piloteta de farcit a dins de cada caneló, li donem la forma allargada i el posem a la plata, i així fins que acabem el farcit. Acabem d’escampar la salsa beixamel que ens quedava per sobre dels canelons, ho espolsem amb formatge ratllat i tot plegat cap al forn a gratinar.